Puutarhan vuodenajat blogi

Lasin myynti ja valmistus

Lasi valmistetaan sulasta hiekasta, kalkista ja soodasta. Lasia voidaan värjätä lisäämällä lasimassaan erilaisia malmeja. Lasin myynti on keskittynyt valmiiksi leikattuihin paloihin tai lasiesineisiin. Karkaistua lasia voidaan työstää samalla tavalla kuin tavallista floatlasia eli lasia voidaan kiillottaa, siihen voidaan tehdä reikiä tai leikkauksia.

Lasin leikkuu ja erilaiset lasit

Eri tarkoituksiin käytettävä lasi, voidaan valmistaa eri tavoin. Esimerkiksi soodan, hiekan ja kalkin seoksesta valmistetaan pullolasit ja ikkunalasit. Kyseessä on edullisempi lasinvalmistustekniikka, jossa lasia puhalletaan koneella tai se valmistetaan puristamalla se valurautaisiin muotteihin. Litteitä lasilevyjä valmistetaan myös float-valulla, jossa lasimassa kaadetaan sulan tinan päälle. Jalokristallilasi on laadukkaampaa lasia, se on raskaampaa, helpommin hiottavaa, taittaa valoa kauniisti ja sitä käytetään taiteellisissa lasiesineissä. Suurin osa lasin raaka-aineesta kierrätetään.

Lasin myynti

Yleisimpiä lasin käyttökohteita ovat ikkunat ja ovet, parvekelasit, suihkuverhot ja pöytätasot. Turvallisuuden lisäämiseksi ne ovat usein karkaistua tai laminoitua lasia. Liukuovissa ja -ikkunoissa voidaan käyttää kuviolasia kirkkaan lasin sijasta, mikä toimii myös varjostimena. Voit tilata lasit lasipajoilta suoraan sen kokoisina kuin haluat, hinta määräytyy lasin mittojen ja paksuuden mukaan. Lasin myynti on voi olla esimerkiksi rakentamiseen tarvittavia laseja, kuten kaidelaseja ja lasiseiniä, sekä peilejä tai muita sisustuslaseja. Myös lasikaiteiden ja lasiovien lasin leikkuu mittojen mukaan onnistuu helposti. Yksi erittäin suosittu tuote on takkojen julkisivulasi, jota on tarjolla sekä vakio- että erikoiskokoisena.

Lasin ominaisuudet ja karkaistu lasi

Lasi läpäisee hyvin valoa mutta vain vähän UV-säteitä. Erilaisia laseja tarjolla kattava valikoima, lasia on saatavilla kirkkaana, värillisenä ja pintakuvioituna, kuultavana tai jopa mattapintaisena.

Suurin osa lasin raaka-aineesta kierrätetään. Karkaistua lasia valmistetaan kuumentamalla lasi yli 600 °C:n lämpötilaan ja jäähdyttämällä se sitten nopeasti ilmalla. Lasi karkaistaan tämän jälkeen siten, että pinnoilla on puristusjännitys ja keskellä vetojännitys. Karkaistu lasi voi olla jopa 5 kertaa vahvempaa kuin tavallinen lasi. Kun karkaistu lasi rikkoutuu, se hajoaa pieniksi paloiksi ilman terävää reunaa. Lasi voidaan myös laminoida niin, että sirpaleet pysyvät kiinni kalvossa. Kun lasi on karkaistu, sitä ei voi enää työstää, joten tarvittava lasin leikkuu, hionta tai muut työstötoimet on tehtävä ennen lasin karkaisua. Lahden Lasipalvelu Oy tarjoaa lasit rakennuksiin, ikkunoista terasseihin.