Puutarhan vuodenajat blogi

Vedensuodatin puhdistaa talousveden epäpuhtaudet

Mukavaa, kun olet löytänyt blogin pariin. Tällä kertaa aiheena on vedensuodatin ja miksi siitä saattaa olla hyötyä monelle taloudelle. Toivottavasti onnistumme tarjoilemaan aiheesta mielenkiintoista ja hyödyllistä luettavaa!

Vesi käsitellään vesilaitoksella ja toimitetaan sieltä eri tavoin käyttöömme

Eri puolilla maata, talousvettä otetaan erilaisista lähteistä, mutta ennen kuin se on käsitelty ja toimitettu käyttäjille, sitä kutsutaan raakavedeksi. Että raakavedestä saadaan käyttökelpoista talousvettä, käsitellään sitä vesilaitoksella monella tavalla ja siitä puhdistetaan pois haitalliset aineet, bakteerit ja mikrobit. Käyttämämme talousvesi, joka tulee kunnalliselta vesilaitokselta, on yleensä puhdasta ja turvallista käyttää, koska ennen vesihanaan päätymistä se on käynyt lävitse monivaiheisen filtteröinti- ja puhdistusprosessin.

Talousveteen saattaa kuitenkin päästä epäpuhtauksia

Ennen veden päätymistä omaan kotihanaan, käy se lävitse erilaisia jakeluvaiheita. Joskus saattaakin olla niin, että se on ollut vesilaitokselta lähtiessään huippulaatuista, mutta jossain vaiheessa siihen on voinut matkan varrella päästä epäpuhtauksia. Kunnallisen vedenjakeluverkostoon kuulumattomilla talouksilla, jossa vesi otetaan omasta kaivosta, voi vedenlaatu vaihdella muista syistä. Yleisimmät veden laatuun vaikuttavat syyt kaivovedessä ovat sen liian suuri magnaani- tai rautapitoisuus.

Vedensuodatin voidaan asentaa jokaiseen talouteen

Kerrostalossa asuessa yleisimmät ongelmat vedenlaadussa liittyvät yleensä veden suureen kalkkipitoisuuteen, klooriin, veden lääkeainejäämiin, mikromuoviin tai etenkin vanhasta putkistosta irtoavaan likaan. Klooria lisätään yleensä veteen sen vuoksi, että se rajoittaa mikrobien kasvua vedessä. Kaikkia ei kuitenkaan miellytä kloorin maku tai haju. Jos veden laadussa on ongelmia tai se ei muuten miellytä, on mahdollista asentaa vedensuodatin, joita löytyy erilaisiin tarpeisiin. Vedenlaatu kannattaakin tutkituttaa asiantuntijan avulla ja sopivan suodattimen voi valita vedestä tehtävän vesianalyysin perusteella.

Vedensuodattimia on olemassa erilaisiin tarpeisiin

Vedensuodattimia löytyy esimerkiksi raudan, magnaanin, arseenin, humuksen, nitriitin ja nitraatin poistoon. Suodattimilla voi myös pehmentää vettä, jos siinä on liikaa kalkkia. Pientalossa, kunnallisen vesijohtoverkon ulkopuolella asuessa, vedenlaadussa saattaa olla ongelmana sen sisältämä liika rauta, magnaani, arseeni, fluori, bakteerit tai humus. Jos kaivoveden laadussa on ongelmia, kannattaa myös varmistaa, että kaivo on kunnossa, mutta muita haitta-aineita puhdistamaan ja veden laatuongelmia ratkaisemaan on mahdollista asentaa vedensuodatin. Tutustu lisää vedensuodattimiin esimerkiksi täällä Jalovesi Oy.