Puutarhan vuodenajat blogi

Porcellanato, klinkkeri vai kaakelilaatta? Laattojen eri ominaisuudet

Tervetuloa lukemaan blogia! Olet löytänyt oikeaan paikkaan, jos mietiskelet millaiset laatat sopivat sinun kotiisi ja millainen laatta soveltuu mihinkin käyttötarkoitukseen. Tällä kertaa kuitenkin tutustumme enemmän keraamiseen porcellanatolaattaan. Porcellanato laattamateriaalilla on todella hyviä ominaisuuksia muihin laattoihin verrattuna. Sen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat kulutuskestävyys, tahrankestävyys ja pakkasenkestävyys, nämä erottavat sen muista materiaaleista.

Erilaiset laattavaihtoehdot

Ihmiset ovat hyödyntäneet keraamisia laattoja iät ja ajat, vanhimmat keraamiset laatat on löydetty noin 3500 vuotta vanhoista kreikkalaisista haudoista, vieläkin käyttökelpoisina. Sana keramiikka tuleekin kreikankielen sanasta "keramos", mikä tarkoitta savea. Porcellanato- , kaakeli- ja klinkkerilaatat ovat kaikki keraamisia laattoja. Niillä kaikilla on kuitenkin erilaiset valmistusmenetelmät ja käyttötavat. Kaakelilaattaa käytetään vain seinälaattana sisätiloissa, mutta esimerkiksi klinkkerilaatta ja porcellanato soveltuvat loistavasti hieman vaativimpiin olosuhteisiin, kuten ulkokäyttöön ja lattialaatoiksi. Porcellanato on laattavaihtoehtoihin verrattuna kestävämpi valinta ominaisuuksiensa vuoksi. Keraamiset laatat poltetaan koviksi, polttamisen lämpötila ja aika riippuu raaka-aineista ja laattatyypistä. Kaakelilaatat poltetaan alhaisemmassa lämpötilassa, kuin klinkkeri ja porcellanatolaatat. Tämä tarkoittaa että klinkkeri ja porcellanato ovat enemmän sintraantuneita. Sintraus tarkoittaa että laatasta tulee tiiviimpi, joten se kestää paremmin vaihtuvia olosuhteita.

Miksi valita porcellanato laatta lattiamateriaaliksi?

Porcellanatlaatta on pitkäikäinen laattavaihtoehto, joka soveltuu hyvin lattiakäyttöön. Nämä laatat kestävät hyvin kolhuja ja lattian uusimista ei tarvitse hetkeen pohtia. Oikeilla pesuaineilla laatta on myös helppo puhdistaa. Materiaalina porcellanato on huoleton ja vaivaton valinta, koska se soveltuu myös keittiöön tai märkätiloihin, veden kestävyytensä johdosta. Esimerkiksi kodinhoitohuoneessa tai kylpyhuoneessa porcellanatolattia on omiaan hyvän lämmönjohtokykynsä vuoksi, joten lattia tuntuu lattialämmityksen kanssa mukavan lämpöiseltä.

Porcellanato on suosittu ulkokäytössä

Porcellanatolaatat sopivat hyvin myös ulos, koska ne ovat pakkasen- ja vesisateenkestäviä. Laatasta pakkasenkestävän tekee se, että se ei ime itseensä juurikaan vettä, joka jäätyessään voisi halkaista laatan. Auringonvalo ei myöskään haalista laatan värejä ja porcellanato on myös paloturvallinen valinta terassin tai grillikatoksen rakennukseen. Porcellanato soveltuu siis hyvin monipuoliseen käyttöön ja laaja värien sekä kuosien valikoima mahdollistaa loputtomasti eri sisustusvaihtoehtoja. Laatoissa on myös useita eri tehosteita, kuten puujäljitelmää, marmoria tai kivitehosteisia laattoja. Keraamisia laattoja on myös tarjolla paljon erimuotoisia ja kokoisia, joten voit rakentaa haluamasi kokonaisuuden. Vehoniemen Laattamyymälä tarjoaa kattavan valikoiman laattoja moneen tarpeeseen.